Hieper de piep hoera! IJsvereniging Zoetermeer bestaat 135 jaar

IJsvereniging Zoetermeer is dé schaatsvereniging in Zoetermeer sinds 1886. YVZ is een leuke vereniging en is onderscheiden met een Koninklijke Erepenning. De vereniging is opgericht in maart 1886. Toen heette het nog IJsvereniging Zoetermeer-Zegwaart. Tot 1935 waren dit 2 zelfstandige gemeenten. Wist u dat YVZ de oudste vereniging is van Zoetermeer? En ook al langer bestaat dan de Koninklijke Vereniging Friesche Elf Steden?

Het begon allemaal in maart 1886. Om precies te zijn op 2 maart. Opgericht door; H. van Hamersveldt, C. Hekker Lz, J. Moleman, G. Groeneweg, A. van der Boorn, J. Dogterom, D. van Stralen, Dr. A. Meerburg Az en M. Flohil. Of was het nu toch 1 maart… De notulen van de oprichtingsvergadering zijn gedateerd op 2 maart maar in het document zelf staat opgericht op 1 maart. Wellicht is de wens uitgesproken op 1 maart en is de vereniging officieel opgericht op 2 maart… We zullen er nooit achter komen.

De laatste zin van het document eindigt met; De vereniging is opgericht voor onbepaalden tijd, het verenigingsjaar loopt van 1 November tot 31 October daaraanvolgend. Ik denk niet dat zij gedacht hadden dat de vereniging 135 jaar later nog steeds zou bestaan.

Tegenwoordig zijn de winters niet meer zo streng als vroeger. Gelukkig hebben wij 2 weken geleden nog volop kunnen genieten van het natuurijs op onze eigen baan de ‘Doorloper’. Alsof het een cadeautje was voor ons jubileum! Het is helaas niet meer zo vanzelfsprekend dat er elke winter natuurijs ligt. We mogen blij zijn als we eens in de 6 jaar natuurijs hebben. Jaren en jaren terug was YVZ regelmatig te vinden op de Grote Dobbe plas met het organiseren van wedstrijden. Helaas dit jaar niet vanwege de Coronamaatregelen. Maar we duiken nog even verder terug in de tijd naar 11 januari 1929. Toen organiseerde YVZ hun eerste spekrijderij. Hardrijden om levensmiddelen. Speciaal voor arme gezinnen werden deze wedstrijden georganiseerd. Boeren en andere bedrijven stelden van alles beschikbaar; kleding, brandstof, groenten, kool, eieren, boter, kaas, spek en bonen! Vandaar de oorsprong van het gezegde; meedoen vóór spek en bonen. Schaatsen was toen dus niet alleen voor vermaak maar ook tegen armoedebestrijding. Schaatsen voor spek en bonen doen we allang niet meer maar wedstrijden rijden nog wel.

In deze jubileum maand zullen wij u nog meer vertellen over de geschiedenis van YVZ.

Onze sponsoren: