Verslag Oomssport Marathon Cup M3 9 januari

Verslag door Jasper Knulst – Vrijdagavond 9 januari vanaf 22:00 verreden verschillende categorieën een cupwedstrijd van de Oomssport Marathoncup. Op het programma stonden 3 wedstrijden; Junioren c/B meisjes en jongens en Senioren startgroep 3 (cat. C3/D3/M3). Vier YVZ rijd(st)ers kwamen in actie. Alissa Muijen en Meike van den Akker bij de meisjes C/B en Nico Woldendorp en Jasper Knulst bij de M3. Bij de jongens doen er geen YVZ junioren mee dit seizoen. De ijsconditie was deze slecht door de warme en winderige omstandigheden. In de lage bocht stond inmiddels een paar millimeter water en er werd besloten dat het geen zin had de baan tussen de wedstrijden te verzorgen.

In de meisjeswedstrijd stonden 9 deelneemsters aan de start voor hun cup over 15 ronden. De groep bleef bij elkaar totdat het tempo 4 ronden voor het eind aanzienlijk omhoog ging en het kleine peloton uiteen werd getrokken. Alissa hield het lang vol, maar moest in de finale passen. In de laatste 2 ronden bleek dat er 4 meiden toch wel een stuk harder gingen dan de rest. Savannah Audier (HGM) won de sprint net voor Brit Qualm. Alissa werd 6e en Meike 8e. Na 5 wedstrijden staan zij beiden ook 6e en 8e in het klassement.

Rond 22:30 ging de laatste groep van start met oa Nico en Jasper. Danielle, Inge en Mandy stonden niet aan de start vanwege de voorbereiding voor een andere wedstrijd. Het ijs was als gezegd dus zeer zwaar en de wedstrijd verliep mede hierdoor ook anders dan anders. Het gemiddelde tempo lag deze keer slechts op 42,4 sec. Jasper zat in het begin kort voorin. De winnaar van de afgelopen 3 wedstrijden, Jan Vreugdenhil probeerde herhaaldelijk weg te rijden, maar telkens werd er gereageerd vanuit het peloton van 47 rijd(st)ers. Uiteindelijk lukte het hem wel een voorsprong van een recht eind op te bouwen. Achter in het peloton moest Jasper de eerdere inspanningen bekopen en afhaken. Nico had wederom een zeer sterke avond en handhaafde zich wél voorin de achtervolgende groep. Laat in de wedstrijd werd nog geprobeerd het gat naar de ontsnapper dicht te rijden, maar Jan Vreugdenhil behield een nipte voorsprong van 1 sec. voor de winst. Nico werd 10e en steeg daardoor in het klassement door naar de 12e plek. Voor selectierijdsters van YVZ had hun afwezigheid geen grote gevolgen voor het klassement. Inge staat nog steeds 1e al werd het gat naar Elma OUwehand, die vanavond won, verkleind naar 5 punten.