Verslag Oomssport marathon cup vrijdag 2 januari

Verslag door Jasper Knulst – Afgelopen vrijdag 2 januari zijn weer meerdere YVZ rijders in actie gekomen tijdens de Oomssport Marathon Cup op de Uithof. Voor zowel de rijders in startgroep 3 als de nog snellere startgroep 2 betrof het de 6e wedstrijdronde.

15998124057_de041f343e_zIn startgroep 3 zijn de YVZ selectieleden Daniëlle Hoogendoorn, Mandy Duynisveld en Inge Hartman vaste waarden in de D3 categorie. Nico Woldendorp en Jasper Knulst rijden in categorie M3. Voor groep 3 zijn de cupwedstrijden dit seizoen opgerekt naar 35 wedstrijdronden waarvan de eerste 10 ronden getemporiseerd zijn (om nieuwe rijders tegemoet te komen). Wat bij de start om 22:00 direct opviel was het groeiend aantal deelnemers. Niet minder dan 54 dames en heren stonden aan de start. Na de eerste 10 ronden ontwikkelde de wedstrijd zich tot de snelste tot nog toe dit seizoen, want het tempo blijkt iedere cup weer wat te worden opgeschroefd. De gemiddelde rondetijd was deze keer 40 sec., waarbij tijdens de laatste 25 ‘vrije’ wedstrijdronden er 24 maal tussen de 34 en 39 sec. werd geklokt.
Het hoge tempo werd, zoals dit hele jaar al in groep 3, bepaald door een treintje van talentvolle jonge rijdsters waaronder Inge, Daniëlle en Mandy aangevuld met enkele ervaren rijders in de Masters categorie. Nico Woldendorp reed, net als vorige keer, een zeer sterke cup en was voortdurend bij de eerste 5 rijders aan de kop te vinden. Het peloton bleef vrijwel intact; 35 van de 54 rijders eindigden in dezelfde ronde. Onderweg was Daniëlle nog betrokken bij een valpartij, gelukkig zonder vervelende gevolgen.
15995452448_b04292f4af_z
Richting de laatste 3 ronden ging het tempo nog iets hoger en was het lastig om nog plekken op te schuiven. Jan Vreugdenhill-Hzn. (inderdaad de vader van) won de sprint overall en daarmee ook 1e bij de masters.
Inge sprintte naar de 5e plek overall en moest in haar categorie D3 alleen Charlotte van der Voort nog voor laten gaan. Mandy (21e overall, 4e cat D3) en Daniëlle (32e overall, 7e cat D3) pakten allebei ook weer goeie punten voor het klassement. Nico moest in de laatste ronde alleen nog een aantal zeer ervaren en technisch sterke Masters laten passeren, maar eindigde te midden van al het geweld heel knap 14e overall (11e cat. M3). Daarmee pakte hij veel punten om in het klassement door te schuiven naar de 13e plek. Jasper finishte binnen 7 seconden van de winnaar, maar helaas voor hem wel net buiten de punten in de masters categorie.

Inge behield door haar 2e plek in haar categorie de koppositie stevig in handen. Ze heeft ruim 15 punten voorsprong op de nummer 2. Elma Ouwehand (KWK) en Mandy is 3e op ruim 16 punten. Daniëlle staat nu 5e bij de dames D3 waar de YVZ selectierijdsters zich dus nadrukkelijk voorin laten zien.
Na 6 wedstrijden staat Nico bij de M3 nu 13e in het klassement. Een knappe prestatie! Jasper pakte dus geen punten en zakte naar de 16e plek. Hopelijk kan hij op vrijdag 9 januari weer meedoen voor de punten.

Voor alle resultaten en standen in startgroep 3:

16182979355_4327f7ca63_zNa de dweil was het de beurt aan de cracks in startgroep 2 voor hun wedstrijd over 50 ronden. In deze groep zijn YVZ’ers Remco de Mik (cat. C2) en Peter Fakkeldij (cat. M2) vaste waarden. Het gemiddelde tempo over 50 ronden lag met 37 sec. flink wat hoger dan in startgroep 3. Helaas loopt het aantal dat dit kan bijbenen iets terug. Er verschenen maar 29 rijders aan de start en onder hen helaas
al heel het seizoen geen enkele dame. Een 4-tal C rijders maakt hier de dienst uit onder wie Remco en zijn ‘vaste’ tegenstanders Gido Windmeijer van SVL en Jan-Willem Broos van ELS.
De krachtsverschillen lopen nogal uiteen in groep 2 en geregeld slaagt een groepje erin om een ronde voorsprong te pakken op het peloton, zo ook vrijdagavond. Remco was weer van de partij in deze kopgroep van 5 die werd aangevuld door een M2 rijder. Dat het hard ging bleek ook uit de meerdere valpartijen. Een paar ronden voor het einde moest zelfs de brancard uitrukken en de wedstrijd werd kort geneutraliseerd. Gelukkig bleek het mee te vallen. Na de hervatting kon het peloton afsprinten. Peter werd verdienstelijk 12e in de M2, weliswaar op 1 ronde achterstand. De kopgroep van 5 ging nog 6 ronden door om de winnaar te bepalen. Het vijftal bleef bij elkaar en zoals al vaker dit seizoen was Gido Windmeijer het snelste in de sprint. Hij won dus, Remco werd 4e.

In het klassement (cat C2.) staat Remco 2e op ruim 16 punten afstand van de leider Gido Windmeijer.