Shorttracken bij YVZ

Shorttrack is een vorm van hardrijden op de schaats op een 111,12 meter lange ovaal, welke uitgezet wordt op een ijshockeybaan. In tegenstelling tot het langebaanschaatsen is de tijd van een rijder niet van belang. Vier tot zes rijders starten tegelijk en de rijder die als eerste finisht wordt als winnaar aangewezen. Naast techniek en conditie hebben shorttrackers ook behendigheid, tactiek en acceleratievermogen nodig. De afstanden die verreden worden zijn de 500 (4 ½ ronde), 1000 (9 ronden) en 1500 meter (13 ½ ronde). Een ander wedstrijdonderdeel bij de shorttrack is de relay (aflossing). Hierbij rijden teams van drie of vier rijders tegen elkaar. Van elk team rijdt telkens één rijder een aantal ronden in de baan. Vervolgens komt de volgende rijder aan het einde van de bocht de baan in, waarna er afgewisseld wordt met een duw. Zo wisselen de rijders elkaar af, tot drie ronden voor het einde. De rijder die dan in de baan komt rijdt vervolgens de race uit. Shorttrack staat bekend om spectaculaire inhaalacties, waarbij onder meer binnendoor en buitenom ingehaald wordt, vaak met de hand aan het ijs in de bochten.

De bochten worden gemarkeerd door zeven rubber blokken. Doordat schaatsers telkens over hetzelfde stuk ijs schaatsen ontstaan er, vooral in de bochten, groeven in het ijs. Om toch voor elke rit ‘vers’ ijs te hebben worden beide bochten na elke rit één meter verder gelegd, zodat er weer goed ijs in de bocht komt te liggen. Soms wordt ook nog met gieters water op het ijs gebracht om zo de groeven weer op te vullen.

De bochten van een shorttrackbaan zijn veel scherper dan op een 400-meterbaan, waardoor het meer moeite kost om niet uit de bocht te vliegen. Om dit makkelijker te maken zijn de ijzers van shorttrackschaatsen schuin en uit het midden onder de schaats geplaatst. Daarnaast zijn de ijzers met speciale apparatuur licht gebogen (‘kromming’), zodat rijders ook in de bocht voldoende grip hebben. Ook zijn de ijzers aan de onderkant ronder dan ‘gewone’ langebaanschaatsen. De bijbehorende schoenen zijn veel steviger, om zo meer steun te bieden in de bochten. De beginnende shorttracker kan op gewone noren rijden en tijdens de lessen zijn het dragen van helm, kniebeschermers en handschoenen verplicht . Schortrack is een wedstrijdsport daar de opzet is om niet alleen snel je rondjes te draaien maar om je tegenstander achter je te laten.

Shorttracken bij YVZ
Door de vorm van de baan ligt het accent op de bocht. Gedurende het seizoen staan de trainingen in het teken van het bochten lopen. De groepen worden op leeftijd en of niveau ingedeeld. Het shorttracken is een sport waarbij acceleratie (versnellen) een belangrijke rol speelt. Dit wordt tijdens de trainingen door wedstrijdjes te rijden beoefend. YVZ biedt verschillende trainingsmogelijkheden aan op verschillende ijsbanen.

Overzicht les- en trainingsuren met YVZ-trainer:

Wanneer Waar Wie
Woensdag 18:15 – 19:30 Silverdome – IJshockeybaan Gevorderden t/m wedstrijdrijders van alle leeftijden
Vrijdag 19:00 – 20:15 Silverdome – IJshockeybaan Geoefenden t/m wedstrijdrijders t/m Jun C (14 jaar)

Onze sponsoren: