Shorttracken bij YVZ

Shorttrack is een vorm van hardrijden op de schaats op een 111,12 meter lange ovaal, welke uitgezet wordt op een ijshockeybaan. 4-6 rijders starten tegelijk en wie het eerste finisht gaat door naar de volgende ronde. Naast techniek en conditie hebben shorttrackers ook behendigheid, tactiek en acceleratievermogen nodig. Shorttrack staat bekend om spectaculaire inhaalacties, waarbij onder meer binnendoor en buitenom ingehaald wordt, vaak met de hand aan het ijs in de bochten.


Overzicht les- en trainingsuren:

Wanneer Waar Wie
Woensdag 18:15 – 19:30 Silverdome – IJshockeybaan Gevorderden t/m wedstrijdrijders van alle leeftijden
Vrijdag 19:00 – 20:15 Silverdome – IJshockeybaan Beginners t/m geoefende pupillen
 Half uur van te voren aanwezig zijn i.v.m. de warming -up

Shorttracken bij YVZ voor leden van andere verenigingen:

YVZ verzorgt twee shorttracktrainingen per week in de Silverdome te Zoetermeer. De vrijdag is bedoeld voor beginners/geoefenden. Hier trainen veelal jonge kinderen tot ca. 12 jaar. De woensdagtraining is bedoeld voor gevorderde jeugd (vanaf ca. 10 jaar) en heeft een competitief karakter. Als je geen lid van YVZ bent maar wel van een andere schaatsvereniging, kan je je voor onze trainingen opgeven bij de baancommissie via de ledenadministratie van je eigen vereniging. YVZ brengt hiervoor alleen trainerskosten a € 40,00 (prijspeil 2020-2021) in rekening bij de vereniging waar je lid bent. Je ontvangt de factuur dus vanuit je eigen vereniging.

Op je naam na worden jouw persoonsgegevens niet met onze administratie gedeeld. Communicatie verloopt in basis via een contactpersoon binnen jouw vereniging. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws m.b.t. jouw trainingsuur, dan hebben we daar een Whatsapp groepsapp voor. Hiervoor kan je je aanmelden bij je trainer via st-woensdag@yvz.nl voor de woensdagtraining of via st-vrijdag@yvz.nl voor de vrijdagtraining. Op deze mailadressen kan je ook terecht voor inhoudelijke vragen over de trainingen. Heb je een algemene vraag m.b.t. shorttrack, dan kan je terecht bij onze coördinator op co-shorttrack@yvz.nl


Wedstrijden:

Tijdens een wedstrijd worden verschillende afstanden verreden zoals de 500 (4 ½ ronde), 1000 (9 ronden) en 1500 meter (13 ½ ronde). Je start met de heats. Vaak gaan alleen de eerste 2 rijders door naar de halve A-finale. De overige rijders gaan naar de halve B-finale. En zo verder naar de A/B-finale. Het is dus van belang om in de heats te winnen. Het gaat hierbij niet zozeer om je tijd zoals bij langebaan schaatsen, maar om wie er als eerste over de finish gaat.

Een ander wedstrijdonderdeel bij de shorttrack is de relay(aflossing). Hierbij rijden teams van drie of vier rijders tegen elkaar. Van elk team rijdt telkens één rijder een aantal ronden in de baan. Vervolgens komt de volgende rijder aan het einde van de bocht de baan in, waarna er afgewisseld wordt met een duw. Zo wisselen de rijders elkaar af, tot drie ronden voor het einde. De rijder die dan in de baan komt rijdt vervolgens de race uit.


Schaatsen:

De bochten van een shorttrackbaan zijn veel scherper dan op een 400 meterbaan, waardoor het meer moeite kost om niet uit de bocht te vliegen. Om dit makkelijker te maken zijn de ijzers van shorttrackschaatsen schuin en uit het midden onder de schaats geplaatst. Daarnaast zijn de ijzers met speciale apparatuur licht gebogen (‘kromming’), zodat rijders ook in de bocht voldoende grip hebben.

Ook zijn de ijzers aan de onderkant ronder dan ‘gewone’ langebaanschaatsen. De bijbehorende schoenen zijn veel steviger, om zo meer steun te bieden in de bochten. De beginnende shorttracker kan op gewone noren rijden.

De lengte van de ijzers zijn afgestemd op je lichaamslengte, je kracht en je schaatsvaardigheid. De shorttrackschaatsen zijn er in vele soorten en prijsklassen en zijn te koop en te huur.

De buizen van de schaatsen moeten gesloten zijn en de beide einden van de schaatsijzers moeten zijn afgerond met een straal van ten minste 10 mm (ronding 10 cent munt). De schaatsijzers moeten tevens op tenminste twee punten zonder bewegende delen aan de schoen bevestigd zijn.

Haal na het schaatsen ALTIJD de beschermers er af, droog de ijzers goed af, en berg ze op met schaatshoezen of in een droge oude handdoek. Laat de ijzers regelmatig controleren of ze bod zijn en laat ze tijdig slijpen (elke laatste zaterdag van de maand kan dit in het clubhuis van YVZ)

Schaatsen huren:

Via Nicolà de Jong in Bergschenhoek kan je zeer voordeling schaatsen huren. Neem een kijkje op zijn website.


Uitrusting:

Shorttrack is een risicovolle sport en het is daarom verplicht om een aantal beschermers te dragen. De regels omtrent de veiligheid worden vanuit de KNSB en de ISU steeds strenger. Wij zijn verplicht deze regels na te leven. Dit staat vermeld in het Shorttrack Communiqué 2A seizoen 2021 – 2022.

Hieronder staat kort vermeld welke uitrusting verplicht is;

Junioren (A, B en C) en Senioren

  • Junioren (A, B en C) en Senioren dragen bij alle trainingen en hieronder te noemen wedstrijden in Nederland verplicht een volledig snijbestendig pak of een volledig snijbestendig (tweedelig) onderpak. Deze verplichting geldt bij alle KNSB Cups (ook buitenlandse deelnemers aan KNSB Cups) en Starclasswedstrijden voor zowel junioren (A, B, C) als senioren. De armen, benen en de enkels moeten volledig bedekt zijn. De snijbestendige kleding moet minimaal voldoen aan level 3 van de internationale norm EN388.
  • Helm: bij alle wedstrijden en trainingen is het dragen van een deugdelijke, goed passende gecertificeerde helm voor alle rijders verplicht. De helm moet voldoen aan de van toepassing zijnde ASTM (American Society for Testing and Materials) standaard (F1849-norm) voor shorttrack- schaatsen, of een andere door de ISU goedgekeurde norm. Hij heeft een regelmatige vorm zonder uitsteeksels. Een gepersonaliseerde helm moet voldoen aan de eisen in ISU Communication 2404.
  • Snijbestendige handschoenen of wanten; bij ISU-wedstrijden moeten deze overwegend wit zijn;
  • Snijbestendige nekbescherming, welke de nek volledig bedekt;
  • Snijbestendige scheenbeenbescherming inclusief harde schaal.
  • Snijbestendige kniebescherming met gewatteerde kniestukken;
  • Snijbestendige enkelbescherming;
  • Oogbescherming (mag ook een vuurwerkbril zijn).

Pupillen (ook wel junioren D, E en F)

Voor de pupillen is minimaal het dragen van een dichte (shorttrack)helm, snijbestendige handschoenen, snijbestendige nekbescherming, (snijbestendige) knie- en scheenbescherming en veiligheids(sport)bril verplicht. Als alternatief voor de schaatsscheenbeschermer is een voetbalscheenbeschermer toegestaan.
Pupillen die deelnemen aan de regiocompetitie worden dringend geadviseerd ook snijbestendige enkelbescherming en een snijbestendig pak of een snijbestendig (tweedelig) onderpak te dragen, zoals ook toegelicht onder Junioren en Senioren).

Oogbescherming

Het dragen van oogbescherming (veiligheids(sport)bril of vizier aan helm) is voor alle rijders in alle leeftijdscategorieën tijdens alle wedstrijden en trainingen verplicht. Deze oogbescherming mag niet breken of versplinteren. Dringend aanbevolen wordt oogbescherming, die voldoet aan de ANSI Z87.1 Standard of ASTM F803 voorzien van polycarbonaat brillenglazen of lenzen.

Schaatsen

De buizen van de schaatsen moeten gesloten zijn en de beide einden van de schaatsijzers moeten zijn afgerond met een straal van ten minste 10 mm (ronding 10 cent munt). De schaatsijzers moeten tevens op tenminste twee punten zonder bewegende delen aan de schoen bevestigd zijn.

 


Shorttracken bij YVZ
Door de vorm van de baan ligt het accent op de bocht. Gedurende het seizoen staan de trainingen in het teken van het bochten lopen. De groepen worden op leeftijd en of niveau ingedeeld. Het shorttracken is een sport waarbij acceleratie (versnellen) een belangrijke rol speelt. Dit wordt tijdens de trainingen door wedstrijdjes te rijden beoefend. YVZ biedt verschillende trainingsmogelijkheden aan op verschillende ijsbanen.

Wanneer je een proefles volgt bij YVZ krijg je een HELM, NEK- en KNIEBESCHERMERS TE LEEN. Handschoenen en scheenbeschermers moet je zelf meenemen. Wanneer u uw kind lid maakt van YVZ, na een proefles, krijgt hij de helm te leen voor dit seizoen. Deze krijgt u alleen gedurende de les te leen. Overige leden die al lid zijn moeten zelf een helm aanschaffen.

Spelregels voor de ouders bij trainingen.

  • Omdat het heel snel erg druk is in de kleedkamer, wachten ouders op de gang en niet in de kleedkamer. Uiteraard kan je de kinderen wel helpen hun uitrusting aan te trekken als ze daar hulp bij nodig hebben.
  • Om de lessen snel te kunnen laten beginnen helpen de ouders met het plaatsen en opruimen van de kussens.
  • Als de kinderen op het ijs staan, en de training begint, kunnen de ouders kijken vanaf de tribune of het restaurant. Ouders in de spelersbox leiden de kinderen af en dat kan tot ongelukken lijden.

Materialen kan je o.a. kopen bij;

Sebra sports
www.sebrasports.com
info@sebrasports.com
wouter@sebrasports.com
Rooseveltstraat 18J
2321BM Leiden

Jan van der Hoorn
www.janvanderhoorn.nl
Westkanaalweg 10 E
2461 EC Ter Aar
0172-602677

Oomssport Den Haag
De Uithof
Oomssport Leiden
Schaatshal Leiden
www.oomssport.nl

Shorttrack hebbedingetjes
Constance Kluivers
www.webshopconstanze.nl

Onze sponsoren: