Shorttracken bij YVZ

 

Shorttrack is een vorm van hardrijden op de schaats op een 111,12 meter lange ovaal, welke uitgezet wordt op een ijshockeybaan. 4-6 rijders starten tegelijk en wie het eerste finisht gaat door naar de volgende ronde. Naast techniek en conditie hebben shorttrackers ook behendigheid, tactiek en acceleratievermogen nodig. Shorttrack staat bekend om spectaculaire inhaalacties, waarbij onder meer binnendoor en buitenom ingehaald wordt, vaak
met de hand aan het ijs in de bochten.

 

Wedstrijden:

Tijdens een wedstrijd worden verschillende afstandenverreden zoals de 500 (4 ½ ronde), 1000 (9 ronden) en 1500 meter (13 ½ ronde). Je start met de heats. Vaak gaan alleen de eerste 2 rijders door naar de halve A-finale. De overige rijders gaan naar de halve B-finale. En zo verder naar de A/B-finale. Het is dus van belang om in de heats te winnen. Het gaat hierbij niet zozeer om je tijd zoals bij langebaan schaatsen, maar om wie er als eerste over de finish gaat.

Een ander wedstrijdonderdeel bij de shorttrack is de relay(aflossing). Hierbij rijden teams van drie of vier rijders tegen elkaar. Van elk team rijdt telkens één rijder een aantal ronden in de baan. Vervolgens komt de volgende rijder aan het einde van de bocht de baan in, waarna er afgewisseld wordt met een duw. Zo wisselen de rijders elkaar af, tot drie ronden voor het einde. De rijder die dan in de baan komt rijdt vervolgens de race uit.

Schaatsen:

De bochten van een shorttrackbaan zijn veel scherper dan op een 400 meterbaan, waardoor het meer moeite kost om niet uit de bocht te vliegen. Om dit makkelijker te maken zijn de ijzers van shorttrackschaatsen schuin en uit het midden onder de schaats geplaatst. Daarnaast zijn de ijzers met speciale apparatuur licht gebogen (‘kromming’), zodat rijders ook in de bocht voldoende grip hebben.

Ook zijn de ijzers aan de onderkant ronder dan ‘gewone’ langebaanschaatsen. De bijbehorende schoenen zijn veel steviger, om zo meer steun te bieden in de bochten. De beginnende shorttracker kan op gewone noren rijden.

 

 

 

 

 

Uitrusting:

Shorttrack is een risicovolle sport en het is daarom verplicht om een aantal beschermers te dragen:

  • Het dragen van een helm die voldoet aan de norm ASTM F1849. YVZ heeft een eigen helm die hieraan voldoet. Deze is verkrijgbaar bij de clubkledingcommissie.
  • Handschoenen. Het liefst snijvast omdat men met meerdere rijders tegelijk schaatsen en de kans op vallen groter is dan bij langebaan schaatsen.
  • Knie- en scheenbeschermers. Er zijn speciale shorttrack beschermers te koop maar voor de knie kan men ook zachte volleybal beschermers aanschaffen. Als scheenbeschermers kunnen eventueel scheenbeschermers van de voetbal worden gebruikt.
  • Nekbeschermer. Omdat men met meerdere rijders tegelijk rijdt is de kans aanwezig om met een paar andere rijders te vallen. Belangrijke halsslagaders zijn met deze bescherming beschermt tegen de scherpe messen van de shorttrack schaatsen.
  • Tijdens wedstijden is het dragen van een brilook verplicht.
  • Er zijn ook snijvaste shirts/pakken te koop. Voor een beginner zijn bovengenoemde beschermers goed genoeg. Maar wanneer men sneller en sneller gaat en wedstrijden gaat rijden op een hoger niveau zijn betere beschermers verstandig.

 

 

Shorttracken bij YVZ
Door de vorm van de baan ligt het accent op de bocht. Gedurende het seizoen staan de trainingen in het teken van het bochten lopen. De groepen worden op leeftijd en of niveau ingedeeld. Het shorttracken is een sport waarbij acceleratie (versnellen) een belangrijke rol speelt. Dit wordt tijdens de trainingen door wedstrijdjes te rijden beoefend. YVZ biedt verschillende trainingsmogelijkheden aan op verschillende ijsbanen.

 

 

 

Overzicht les- en trainingsuren:

Wanneer Waar Wie
Woensdag 18:15 – 19:30 Silverdome – IJshockeybaan Gevorderden t/m wedstrijdrijders van alle leeftijden
Vrijdag 19:00 – 20:15 Silverdome – IJshockeybaan Geoefenden t/m beginnende wedstrijdrijders t/m Jun C (14 jaar)

Onze sponsoren: