Shorttracken bij YVZ

Shorttrack is een vorm van hardrijden op de schaats op een 111,12 meter lange ovaal, welke uitgezet wordt op een ijshockeybaan. 4-6 rijders starten tegelijk en wie het eerste finisht gaat door naar de volgende ronde. Naast techniek en conditie hebben shorttrackers ook behendigheid, tactiek en acceleratievermogen nodig. Shorttrack staat bekend om spectaculaire inhaalacties, waarbij onder meer binnendoor en buitenom ingehaald wordt, vaak
met de hand aan het ijs in de bochten.


Overzicht les- en trainingsuren:

Wanneer Waar Wie
Woensdag 18:15 – 19:30 Silverdome – IJshockeybaan Gevorderden t/m wedstrijdrijders van alle leeftijden
Vrijdag 19:00 – 20:15 Silverdome – IJshockeybaan Beginners t/m geoefende pupillen
   Half uur van te voren aanwezig zijn i.v.m. de warming -up

Shorttracken bij YVZ voor leden van andere verenigingen:

YVZ verzorgt twee shorttracktrainingen per week in de Silverdome te Zoetermeer. De vrijdag is bedoeld voor beginners/geoefenden. Hier trainen veelal jonge kinderen tot ca. 12 jaar. De woensdagtraining is bedoeld voor gevorderde jeugd (vanaf ca. 10 jaar) en heeft een competitief karakter. Als je geen lid van YVZ bent maar wel van een andere schaatsvereniging, kan je je voor onze trainingen opgeven bij de baancommissie via de ledenadministratie van je eigen vereniging. YVZ brengt hiervoor alleen trainerskosten a € 40,00 (prijspeil 2020-2021) in rekening bij de vereniging waar je lid bent. Je ontvangt de factuur dus vanuit je eigen vereniging.

Op je naam na worden jouw persoonsgegevens niet met onze administratie gedeeld. Communicatie verloopt in basis via een contactpersoon binnen jouw vereniging. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws m.b.t. jouw trainingsuur, dan hebben we daar een Whatsapp groepsapp voor. Hiervoor kan je je aanmelden bij je trainer via st-woensdag@yvz.nl voor de woensdagtraining of via st-vrijdag@yvz.nl voor de vrijdagtraining. Op deze mailadressen kan je ook terecht voor inhoudelijke vragen over de trainingen. Heb je een algemene vraag m.b.t. shorttrack, dan kan je terecht bij onze coördinator op co-shorttrack@yvz.nl


Wedstrijden:

Tijdens een wedstrijd worden verschillende afstanden verreden zoals de 500 (4 ½ ronde), 1000 (9 ronden) en 1500 meter (13 ½ ronde). Je start met de heats. Vaak gaan alleen de eerste 2 rijders door naar de halve A-finale. De overige rijders gaan naar de halve B-finale. En zo verder naar de A/B-finale. Het is dus van belang om in de heats te winnen. Het gaat hierbij niet zozeer om je tijd zoals bij langebaan schaatsen, maar om wie er als eerste over de finish gaat.

Een ander wedstrijdonderdeel bij de shorttrack is de relay(aflossing). Hierbij rijden teams van drie of vier rijders tegen elkaar. Van elk team rijdt telkens één rijder een aantal ronden in de baan. Vervolgens komt de volgende rijder aan het einde van de bocht de baan in, waarna er afgewisseld wordt met een duw. Zo wisselen de rijders elkaar af, tot drie ronden voor het einde. De rijder die dan in de baan komt rijdt vervolgens de race uit.


Schaatsen:

De bochten van een shorttrackbaan zijn veel scherper dan op een 400 meterbaan, waardoor het meer moeite kost om niet uit de bocht te vliegen. Om dit makkelijker te maken zijn de ijzers van shorttrackschaatsen schuin en uit het midden onder de schaats geplaatst. Daarnaast zijn de ijzers met speciale apparatuur licht gebogen (‘kromming’), zodat rijders ook in de bocht voldoende grip hebben.

Ook zijn de ijzers aan de onderkant ronder dan ‘gewone’ langebaanschaatsen. De bijbehorende schoenen zijn veel steviger, om zo meer steun te bieden in de bochten. De beginnende shorttracker kan op gewone noren rijden.

De lengte van de ijzers zijn afgestemd op je lichaamslengte, je kracht en je schaatsvaardigheid. De shorttrackschaatsen zijn er in vele soorten en prijsklassen en zijn te koop en te huur.

De buizen van de schaatsen moeten gesloten zijn en de beide einden van de schaatsijzers moeten zijn afgerond met een straal van ten minste 10 mm (ronding 10 cent munt). De schaatsijzers moeten tevens op tenminste twee punten zonder bewegende delen aan de schoen bevestigd zijn.

 

 

Haal na het schaatsen ALTIJD de beschermers er af, droog de ijzers goed af, en berg ze op met schaatshoezen of in een droge oude handdoek. Laat de ijzers regelmatig controleren of ze bod zijn en laat ze tijdig slijpen (elke laatste zaterdag van de maand kan dit in het clubhuis van YVZ)


Uitrusting:

Shorttrack is een risicovolle sport en het is daarom verplicht om een aantal beschermers te dragen:

  • Het dragen van een helm die voldoet aan de norm ASTM F1849. YVZ heeft een eigen helm die hieraan voldoet. Deze is verkrijgbaar bij de clubkledingcommissie.
  • Snijbestendige handschoenen omdat men met meerdere rijders tegelijk schaatsen en de kans op vallen groter is dan bij langebaan schaatsen. De kans op snijwonden wordt hiermee beperkt.
  • Knie- en scheenbeschermers. Er zijn speciale shorttrack beschermers te koop maar voor de knie kan men ook zachte volleybal beschermers aanschaffen. Als scheenbeschermers kunnen eventueel scheenbeschermers van de voetbal worden gebruikt.
  • Nekbeschermer. Omdat men met meerdere rijders tegelijk rijdt is de kans aanwezig om met een paar andere rijders te vallen. Belangrijke halsslagaders zijn met deze bescherming beschermt tegen de scherpe messen van de shorttrack schaatsen.
  • Enkelsokjes of snijvaste sokken. Om de enkels /pezen goed te beschermen wordt het dragen van deze bescherming sterk aangeraden.
  • Het dragen van oogbescherming (veiligheids(sport)bril of vizier aan helm) is voor alle rijders in alle leeftijdscategorieën tijdens alle wedstrijden en trainingen verplicht. Deze oogbescherming mag niet breken of versplinteren.
  • Er zijn ook snijvaste shirts/pakken te koop. Voor een beginner zijn bovengenoemde beschermers goed genoeg. Maar wanneer men sneller en sneller gaat en wedstrijden gaat rijden op een hoger niveau zijn betere beschermers verstandig.

Shorttracken bij YVZ
Door de vorm van de baan ligt het accent op de bocht. Gedurende het seizoen staan de trainingen in het teken van het bochten lopen. De groepen worden op leeftijd en of niveau ingedeeld. Het shorttracken is een sport waarbij acceleratie (versnellen) een belangrijke rol speelt. Dit wordt tijdens de trainingen door wedstrijdjes te rijden beoefend. YVZ biedt verschillende trainingsmogelijkheden aan op verschillende ijsbanen.

Wanneer je een proefles volgt bij YVZ krijg je een HELM, NEK- en KNIEBESCHERMERS TE LEEN. Handschoenen en scheenbeschermers moet je zelf meenemen. Wanneer u uw kind lid maakt van YVZ, na een proefles, krijgt hij de helm te leen. Deze krijgt u alleen gedurende de les te leen. Overige leden die al lid zijn moeten zelf een helm aanschaffen.

Spelregels voor de ouders bij trainingen.

  • Omdat het heel snel erg druk is in de kleedkamer, wachten ouders op de gang en niet in de kleedkamer. Uiteraard kan je de kinderen wel helpen hun uitrusting aan te trekken als ze daar hulp bij nodig hebben.
  • Om de lessen snel te kunnen laten beginnen helpen de ouders met het plaatsen en opruimen van de kussens.
  • Als de kinderen op het ijs staan, en de training begint, kunnen de ouders kijken vanaf de tribune of het restaurant. Ouders in de spelersbox leiden de kinderen af en dat kan tot ongelukken lijden.

 


Materialen kan je o.a. kopen bij;

Sebra sports
www.sebrasports.com
info@sebrasports.com
wouter@sebrasports.com
Rooseveltstraat 18J
2321BM Leiden

Jan van der Hoorn
www.janvanderhoorn.nl
Westkanaalweg 10 E
2461 EC Ter Aar
0172-602677

Oomssport Den Haag
De Uithof
Oomssport Leiden
Schaatshal Leiden
www.oomssport.nl

Shorttrack hebbedingetjes
Constance Kluivers
www.webshopconstanze.nl

Onze sponsoren: