Marathonschaatsen bij YVZ

Marathon:

Marathon is een wedstrijdsport waarbij de schaatsers met z’n allen tegelijk in de baan vertrekken. De schaatser die, na een vooraf ingestelde hoeveelheid ronden te hebben verreden, als eerste de streep passeert is de winnaar. Afhankelijk van het niveau kan er in sponsorteams worden gereden waarbij het tactische spel tussen schaatsers en ploegen interessant is en een gevolg kan hebben op de winnaar.

Veligheid:

Deelnemers aan wedstrijden dienen te dragen (Nationaal wedstrijdreglement, specifieke bepalingen marathon, Artikel 411):

 • Een valhelm die voldoet aan de van toepassing zijnde ASTM-standaard voor shorttrack conform de ISU Special Regulations en Technical Rules rule 291 (Equipment of Skaters). De helm dient een regelmatige vorm te hebben zonder uitsteeksels. Deelnemers dienen de helm te dragen vanaf het moment dat ze het ijs betreden totdat de laatste deelnemer van de wedstrijd is gefinisht, of totdat de deelnemer vroegtijdig het ijs verlaat;
 • Handbescherming:
  • Snijvaste handbescherming: Altijd op (semi-)overdekte ijsbanen. Op overige banen en/of trajecten bij een luchttemperatuur hoger dan vijf graden Celsius.
  • Handbescherming: Bij een luchttemperatuur van vijf graden Celsius of lager.
 • Snijvaste scheenbescherming, geïntegreerd in de kleding of losse scheenbeschermers die gedragen worden aan de binnenkant van het pak;
 • Snijvaste enkelbescherming;
 • Gesloten kleding met lange mouwen en broekspijpen.

Het dragen van de volgende bescherming wordt aanbevolen:

 • Oogbescherming;
 • Snijvaste nekbescherming, eventueel geïntegreerd in;
 • Snijvaste kleding (voor deelnemers aan landelijke (top- en beloftendivisies) en internationale KNSB marathonwedstrijden op kunst- en natuurijs is dit verplicht!!).

(bron www.knsbgewestzh.nl)

Transponder:

Bij alle wedstrijden wordt een transponder gedragen. Deze is te koop (met abonnement) bij de schaatswinkels en voor de jeugd is deze per wedstrijd te huur. Met een transponder (gedragen om één enkel) wordt de tijd per ronde bij gehouden.

Beennummer:

Bij de marathon is een beennummer verplicht. Pupillen kunnen per wedstrijd deze lenen. Het beennummer wordt gedragen op het rechterbovenbeen. Voor de landelijke divisies gelden andere regels.

In de afgelopen jaren zijn, door de hoeveelheid marathon rijders, de trainingen samengevoegd met die van de langebaan. Mogelijk zal dit wijzigingen in de toekomst. Indien men wedstrijden wil gaan schaatsen, dient men een licentie met het oormerk marathon aan te vragen.

Licentie:

Wanneer je wedstrijden wilt gaan rijden moet je een licentie aanvragen bij de KNSB en vastrecht betalen. Dit laatste moet je aanvragen bij de vereniging bij de ledenadministratie. Voor elke wedstrijd moet je je inschrijven via de website https://inschrijven.schaatsen.nl.

Overzicht les- en trainingsuren met trainer:
(Let op, het zijn langebaantrainingen waar marathonners zich bij kunnen aansluiten.)

ID Dag Tijd Waar Trainer Doelgroep*
Ma-3 Maandag 21.15 – 22.30 De Uithof Ja Jun A – Mas
Di-1 Dinsdag 17.00 – 18.15 De Uithof Ja Gevorderden – Wedstrijdr., Pup – Jun C (evt. B)
Di-2 Dinsdag 18.30 – 19.45 De Uithof Ja Gevorderden – Wedstrijdrijders, vanaf Jun B
Wo-1 Woensdag 17.00 – 18.15 De Uithof Ja** Geoefenden: Pup C – Jun B (minimaal 2 jaar ervaring)
Do-2 Donderdag 18.30 – 19.45 De Uithof Ja Gevorderden – Wedstrijdrijders, vanaf Jun B
Vr-1 Vrijdag 17.00 – 18.15 De Uithof Ja Geoefenden – Wedstrijdrijders, Pup – Mas

* Zoek je leeftijdscategorie op in de overzichtstabel.
** Alleen bij voldoende belangstelling.

Meer informatie is te vinden op de website van het knsbgewestzh.nl

Wil jij ook graag marathon schaatsen of heb je nog vragen mail dan naar info@yvz.nl.

Onze sponsoren: