Zaterdag 11 mei slotdag -en avond van YVZ 2019

Bij het openen van de gordijnen ’s morgensvroeg scheen de zon! Yessss! Als dat maar zo blijft. De weerapp gaf de hele week zonnetjes bij elke dag van de week behalve op zaterdag…. daar stond een regenwolk, maar het werd een prachtige zonnige warme dag. Ingrediënt zon was al aanwezig.

Na weken, of liever gezegd zelfs maanden voorbereiding was daar dé dag. De slotdag van YVZ. Er stond een hoop op de planning. ’s Middags de jeugd van YVZ en ‘s avonds was de avond voor alle leden en betrokkenen. Met in het bijzonder de Bijzondere ledenvergadering. Niemand wist wat er zou gaan gebeuren en er werd al wat gespeculeerd.

De dag was erg geslaagd! Een hele grote groep kinderen had zich opgegeven om mee te doen. Wat hebben we een lol gehad met z’n allen. “Kinderen” in de leeftijd van 6 tot 17 jaar deden mee. Alles bij elkaar op het veld voor het clubhuis van YVZ. Het thema was oudhollandse spelletjes. Zij kregen allen een Elfstendenstempelkaart en moesten bij elk onderdeel een stempel verdienen. Verdeeld in groepjes moesten zij langs de verschillende steden een activiteit doen. Leeuwarden was bijvoorbeeld de MEGA-bal op de skeelerbaan! Met een bal van zo’n 1,5meter doorsnede over het lint en langs de pionnen. Wie o wie zou de snelste tijd hebben?? Verder konden de kinderen, op het Yara van Kerkhofplaats, spijkerslaan in grote blokken hout en snoephappen. Dit was toch lastiger dan sommigen dachten. Maar verfrissend was het wel. Verder was er op de Yara van Kerhofplaats ook nog eens ring- en blikgooien. Máár ook plak de medaille (geblinddoekt) op Yara die op een grote poster was uitgeprint. Zo konden de kinderen (alvast) kennis maken met Yara die wel 2 hele bijzondere medailles om haar nek had hangen.

Op het grasveld werd door het andere groepje de kruiwagenrace gehouden en even verderop de springslangen race. Ook dit leek toch wat moeilijker dan ze dachten. Teamwork en beenkracht was hard nodig. Maar ook bij het touwtrekken zijn de spieren die we anders niet zo vaak gebruiken weer eens aangespannen, ook bij de hulp die dit onderdeel op zich had genomen.

Bij het koekhappen dachten de meesten er ook wel erg gemakkelijk over. Maar een extra touwtje, waar de begeleider zo nu en dan eens aan kon trekken, bezorgde een hoop lol. Al springend moesten de happen genomen worden. De windvlaag strooide ook nog wel eens roet in het eten.

Op het veld was ook nog spijkerpoepen, sjoelen en het waterflessenvoetbal te vinden. De aardappelrace mocht ook niet ontbreken! In tweetallen werd het rechterbeen van de èèn vastgebonden aan het linkerbeen van de ander en lópen maar! In de pauze kregen de kinderen een gezonde snack gesponsord door de Albert Heijn XL Zoetermeer!  Appels, bananen en koekjes stonden klaar met vele bekertjes limonade.

Na afloop werd een groepsfoto gemaakt en konden de kinderen genieten van een zakje chips en gingen zij met de voetbal aan de gang op het veld. Jong en oud hebben heerlijk samen gespeeld. Ondertussen werd de BBQ klaargezet en konden zij de heerlijke hamburger nuttigen. Moe en voldaan werd deze, verspreid over het grasveld, opgegeten.

Maar zonder hulp was deze dag geen succes! Ouders, trainers, coördinatoren en leden hebben ons geholpen. Als dank voor hun hulp bleven ook zij met de kinderen een hamburger van de BBQ eten.

Inmiddels was Yara van Kerkhof ook al in het clubhuis aangekomen. De kinderen konden nu zelf met haar kennismaken en gingen met haar op de foto.

Na afloop van de dag kregen de jeugdleden een sleutelhanger gemaakt door Constanze.

Inmiddels werd er alweer druk gewerkt aan de voorbereidingen voor de slotavond. Spelletjes werden opgeruimd, de loterij werd uitgestald en in het clubhuis stond men klaar voor de Bijzondere Ledenvergadering. Wat bleek, 2 leden waren voorgedragen als erelid. Lex van Tol, coach langebaan en lid sinds 1986 én Freek van der Wart, voormalig shorttracker die o.a. wereldkampioen is geworden. Voor deze gebeurtenis moesten de leden stemmen. Maar daar was iedereen het al over eens en dit was dus snel geregeld. Lex en Freek worden erelid. Lex die tijdens het stemmen zelf in het clubhuis stond werd een beetje overdonderd. Freek was op dat moment nog niet aanwezig, en wist dus nog van niks.

Ondertussen werd het aardig druk in het clubhuis en was de loterij ook al in volle gang. Dankzij onze sponsoren; Jan van den Hoorn, Oomsport Den Haag, De Uithof, Constanze webshop, Westerpark Party en recreatiecentrum, DLR en slijpbonnen van YVZ hadden wij een tafel vol liggen en dan bedoel ik ook echt vol!  Máár er waren wel heel veel kinderen die voor het felbegeerde, gesigneerde shirt gingen van Yara! Eén lootje was € 1,- maar bij geen prijs mocht je een troostprijsje uit de snoeppot pakken. Óf zoals er wel meer deden gewoon nog een paar lootjes kopen.

Toen de loterij in volle gang was sneakten de wethouder (Ingeborg ter Laak) en gemeente commissaris (Michael Leckie) naar de bestuurskamer. Evenals de familie van Freek.

Niet veel later arriveerde ook Freek van der Wart met zijn toekomstige vrouw Mayon, voor de uitreiking van de Freek van der Wart bokaal die dit jaar naar Nienke Klompmaker ging. Dit was al de 3dekeer dat Nienke deze beker kreeg! Je krijgt deze beker als je bij de shorttrack de meeste PR’s hebt gereden in het seizoen.

Ook werd Nick Barendse naar voren geroepen i.v.m. het puntenklassement bij de langebaan. Ook hij kreeg een beker.

Lieke Speijers mocht ook naar voren komen i.v.m. het in ontvangst nemen van de ‘klos/stimuleringsprijs’. Haar broer Jesse Speijers mocht een schaaltje in ontvangst nemen voor zijn prestaties van het afgelopen seizoen. Hij heeft namelijk afgelopen seizoen meegedaan met de NK-afstanden Langebaan: 3eop de 3km, 3eop de landenwedstrijd (3e 1000m en 3e 1500m). Bij de shorttrack mocht Jesse naar de EYOF, de European Youth Olympic Festivalin Sarajevo! Daar werd hij 3emixed relay en 3ebij het NK-allround afstand: 2eop de 1500m en 3eop de 500m.

De Apex bokaal ging dit jaar naar Nick Endeveld. Hij brak, begin dit seizoen, zijn been en heeft lange tijd moeten revalideren. Hierdoor heeft hij een aantal wedstrijden niet kunnen rijden.

Om 20.00 uur nam de voorzitter het woord en gingen we over naar het uitreiken van de schaaltjes van de nieuwe ereleden. Er werd een filmpje gestart voor Lex van Tol. De 1ste persoon die het erelidmaatschap kreeg. Een filmpje met foto’s van vroeger en nu! Er dook zelfs nog een filmpje op van de oude PWA-hal. Foto’s die verzameld zijn van de website, (oud)leden en uit het archief. Zij wisten er allemaal vanaf. Ook zijn vrouw, Marian, was inmiddels gearriveerd in het clubhuis zonder dat Lex dit wist. Zij mocht dit niet missen! Het filmpje was een succes en oude herinneringen werden opgehaald. Yvo Waalewijn heeft een speech gegeven, waarin duidelijk werd, voor de mensen die Lex niet kennen, waarom Lex het erelidmaatschap verdiend. Lex kreeg het schaaltje overhandigd door ‘zijn’ pupillen van de di1 groep, die les van hem krijgen op de Uithof. Ook ontving hij een beeldje van de vereniging genaamd ‘Dank’. Als teken van dankbaarheid voor de inzet die Lex ruim 30 jaar lidmaatschap, heeft gegeven.

Daarna werd het volgende filmpje ingezet en zag ook Freek dat hij de 2depersoon was die het erelidmaatschap kreeg. Een verassing alom! Zijn ouders Peter en Ellen van der Wart en Norbert en Joke van Riel waren voor deze gebeurtenis uitgenodigd (en zaten in het complot). Maar vervolgens nam de wethouder, Ingeborg ter Laak, het woord. Ze kwam met de mededeling dat hij naast het erelidmaatschap óók de sportpenning kreeg namens de gemeente Zoetermeer. “Hij heeft het shorttrack echt groot gemaakt in NL en droeg Zoetermeer altijd zichtbaar op zijn helm” schrijft zij op facebook.

Yara gaf namens de vereniging het schaaltje voor het erelidmaatschap omdat zij samen getraind hebben om de top te bereiken. Voor deze gelegenheid was ook een oud shorttracker/vriend/oud YVZ-er, Kjeld Slingerland naar het clubhuis gekomen. Want dit mocht men gewoon niet missen!

Nadat Lex en Freek bekomen waren van deze bijzondere gebeurtenissen en iedereen weer even met elkaar gesproken had, én de handtekeningen waren uitgedeeld stond er nog 1 vast onderdeel op de agenda van de slotavond. Het uitreiken van de clubrecords. Leeyen Harteveld, Jesse Speijers en Remco de Mik voor de langebaan records. Nikki Noordergraaf, Yara van Kerkhof, Jesse Speijers en Kjeld Vloemans voor de clubrecords van de shorttrack.

Ook kreeg Dorine Vloemans bloemen als dank voor haar inzet als wedstrijdcoördinator shorttrack. Zij heeft haar functie neergelegd. Maar ook de organisatie van de slotdag -en avond, Ester den Hertog en Yvonne Pont kregen een bosje bloemen.

Het was een hele feestelijke avond vol verrassingen, bekers, bokalen, leden, loterij prijzen, beroemde sporters, oud-leden, vrijwilligers en ouders. Zonder jullie allemaal was deze avond lang niet zo succesvol! Dank voor jullie komst!

Alle foto’s van de dag en avond zijn hier te vinden.

De organisatie wil de volgende personen extra vermelden voor zijn of haar hulp; Rosalie Huisman, Mandy Duynisveld, Yvo Waalewijn, Marcel Jansen, Emiel Kaper, Saskia van den Broek, Simone Groenendijk, Lex van Tol, Ruth Ann Chancey, Ilonka van den Berg, Silke van Riel, Peter Dobbe, Henk Endeveld en Martin Zoutenbier. Maar ook het bestuur, Hans Molhoek, Daan den Hertog, Paul Kok, Frans Raes en Leo Zuurmond.

 

Ester den Hertog en Yvonne Pont

Onze sponsoren: