YVZ schaatshelm

Valhelm, hoofdzaak!

YVZ hecht veel waarde aan de veiligheid. Veiligheid op het ijs hoort daar zeker bij. In lijn met de ontwikkelingen in de schaatssport wordt met ingang van 2017/2018 de helmplicht uitgebreid.

Bij het marathonschaatsen, massastart en shorttrack is een helm al verplicht vanuit de KNSB en als je bij de Elfstedentocht geen helm draagt kan je fluiten naar je stempels (en dus naar het felbegeerde kruisje). Vanaf 2017 is een helm ook verplicht tijdens alle wedstrijden op de Weissensee.

Dit gebeurt uiteraard niet zonder reden.

  • Bij schaatsen is de kans op een blessure aan het hoofd het grootst van alle sporten. Deze kans is ruim 17 keer groter dan bij een gemiddelde sport. Met tien hoofdblessures per 100.000 uur en bijna drie gevallen van hersenletsel in hetzelfde aantal uur voert schaatsen alle lijsten aan.
  • Het invoeren van een helm bij vergelijkbare snelheidssporten als skiën en snowboarden resulteerde in een daling van deze cijfers met 60%.

Het is een kwestie van tijd en dan geldt bij alle KNSB-activiteiten de verplichting om een goedgekeurde helm te dragen.

Voor het dragen van een helm bij trainingen en eigen activiteiten die niet door de KNSB worden georganiseerd zullen wij als vereniging zelf regels moeten opstellen. Het zal erop uitkomen dat het ook tijdens trainingen verplicht wordt om een helm te dragen. Bij trainingen is namelijk het risico op ongelukken nog groter dan bij de wedstrijdvormen waar het dragen van een helm al verplicht is.

De verplichting wordt (vanaf seizoen 2017/2018) eerst bij de zaterdagjeugd ingevoerd. De reden daarvoor is de drukte op de baan tijdens deze trainingen, in combinatie met de onervarenheid van de jeugdige leden. De trainers van zowel de zaterdagjeugd als ook de shorttracktrainers hebben een voorbeeldfunctie en dragen derhalve een helm tijdens de trainingen. De helm wordt voor de trainers vanuit de vereniging beschikbaar gesteld. Ook voor alle andere leden wordt het dragen van een helm tijdens trainingen sterk aangemoedigd. Op termijn zal de helmplicht voor iedereen gelden.

In samenwerking met de clubkledingcommissie is er gezocht naar een geschikte helm. Het gaat om een helm die voldoet aan de norm ASTM F1849. Een fietshelm zal hier bijvoorbeeld niet aan voldoen door de openingen in de helm.

De keuze is gevallen op de Evo schaatshelm. Dit is een degelijke helm voor een voordelige prijs. De helm wordt uitgevoerd in de kleuren van onze vereniging (zelfde kleuren als de huidige kledinglijn) en voorzien van het YVZ logo.

YVZ Helm-ontwerp_2 (5)

De YVZ schaatshelm kost € 64,00.  De levertijd (vanaf het moment dat de bestelling bij de leverancier geplaatst wordt) bedraagt ca. 10 weken. Zodra je een helm hebt besteld zal deze binnen 14 dagen worden gefactureerd. De eerste bestelling zal in de eerste week van juni worden geplaatst, wat inhoudt dat de helmen begin september zullen worden uitgegeven.

De helm is voor alle leden verkrijgbaar in de maten S/M (t/m 57cm) en L/XL (vanaf 58cm).

Mochten er nog vragen of opmerkingen zijn dan kunt u deze e-mailen naar info@yvz.nl.

Voor het bestellen van een helm kunt u terecht in de webshop van YVZ.

Gebruik je kop – helm op!

Onze sponsoren: