Kortebaanwedstrijd 5-2-2012 Het was koud en er werd heel hard geschaatst.

Ondanks dat dit weekend voor de derde keer in vier jaar een kortebaanwedstrijd kon worden gerealiseerd, blijven wedstrijden op natuurijs natuurlijk speciaal voor iedere schaatser. Enkele vrijwilligers waren dan ook al avonden achtereen in touw om ervoor te zorgen dat de natuurijsbaan in het Van Tuyllpark er glimmend bij lag voor de wedstrijd op zondagochtend. De voortekenen waren goed; in tegenstelling tot de vorige jaren is de borstelmachine níét door het ijs gezakt, wat al een prestatie op zichzelf was.

Bij aankomst op de baan gaf het kwik -9 °C. Dit moet zomers hebben aangevoeld voor de rijders die de avond ervoor bij -16 °C hun rondjes op de Uithof hadden gereden; voor alle anderen was het steenkoud. Door de lang aanhoudende koude lag het ijs er schitterend bij, de wedstrijdbaan was volledig sneeuwvrij en de paar scheuren die er nog lagen werden voor het eerste startschot provisorisch weggewerkt door René van Riel en zijn emmertjes water.

Om half 10 werd de inschrijving geopend. Eerste deelnemers die zich kwamen melden waren Maarten- en Silke van Riel, die vol enthousiasme zich op het ijs begaven. Laatstgenoemde was ook als eerste weer van het ijs verdwenen na een lelijke val. Hopelijk gaat het al beter met je Silke!

Om half 11 was gepland dat de wedstrijd zou beginnen. 69 Leden hadden besloten de kou te trotseren en een gooi te doen naar clubkampioen kortebaan. Helaas besloot vlak voor de start het winterse weer roet in het eten te gooien en begaf de printer het, waardoor de startlijsten niet geprint konden worden en de start vertraagd werd. Na driftig getover van Arnold Spek gaf de printer uiteindelijk toe, opdat dat de wedstrijd om 10.45 kon beginnen.

Allereerst werden alle dames naar de start geroepen, gevolgd door de heren. Ondanks dat de einduitslag werd gescheiden per categorie werd bij de loting alleen onderscheid gemaakt tussen dames en heren. Dit leverde soms wat aparte ritten op zoals Eddie Turfboer tegen Bas Klompmaker (hierbij moet worden vermeld dat Eddie minstens twee keer de lengte had van zijn tegenstander). Van de andere kant wees de loting ook uit dat de beide trainers die meededen (Lex van Tol en Richard Vrolijk) ook daadwerkelijk tegen elkaar reden. Alle rijders reden twee keer de afstand, waarna een finalerit tussen de twee beste rijders per categorie het pleit moest beslechten.

Vaak wordt gezegd dat schaatsen een indoorsport is geworden, waarbij veel aandacht wordt gelegd op de techniek: diep zitten, kniehoeken, achterop leunen: het hele riedeltje dat bovengenoemde Lex en Richard je tijdens een training voorhoudt. Van al deze dingen was weinig terug te vinden op de zondagochtend, na het startschot was het een kwestie van keihard rammen totdat de finishlijn werd bereikt. De truc is om de tweede omloop even snel (bij voorkeur eigenlijk harder) te rijden als de eerste omloop. Een eervolle vermelding is dan ook weggelegd voor Lisa de Bruijn, die tijdens de tweede omloop maar liefst vijf seconden sneller wist te rijden dan de eerste omloop!

Nadat de twee beste rijders per categorie bekend waren gemaakt werd per categorie een finalerit gereden. In de einduitslag is deze finalerit niet meegenomen, wel werd op deze manier het prijzengeld verdeeld. Onderstaande uitslag is dus gebaseerd op alleen de eerste twee omlopen!

Bij de meisjes pupillen D/C is Savannah Audier in de einduitslag als winner opgenomen, voor Meike van den Akker. Bij de Meisjes Pupillen B/A won Maureen Onderwater voor Brechje Veldstra. Bij de dames junioren B/C werd de finalerit gereden door de enige twee rijdsters in de categorie; Mandy Duynisveld won voor Malouke Spek. Annelies Oude Alink mocht zich de winnares noemen bij de dames junioren A en ouder. De tweede plaats was weggelegd voor Renske van Riel.

Sander Hoogendoorn won overtuigend bij de jongens pupillen D/C met een ruime seconde voor op de nummer twee Kjeld Vloemans. Bij de jongens pupillen B/A was het onderlinge verschil kleiner, Thomas Hoogendoorn won met een kleine marge van nummer twee Jasper Kettenis.

Bij de heren junioren B/C was de gewestelijke rijder Thijmen Polman met een ruime marge de winnaar, voor Erik Oude Alink.
De titanenstrijd van de dag werd gereden tussen Yvo Waalewijn en Alwin Baumeister bij de heren junioren A en ouder. Ondanks dat Yvo in de einduitslag op de eerste plaats staat met minieme voorsprong op Alwin werd de finalerit nipt gewonnen door Alwin en mag laatstgenoemde zich de kampioen noemen.

Ondanks de vrieskou heeft iedereen genoten van de wedstrijd. Hopelijk kunnen we deze winter nog lang genieten van het natuurijs!

Onze sponsoren: