Brons en goud voor shorttracker Freek van der Wart

Nagoya – Bij wereldbekerwedstrijden shorttrack in Nagoya heeft Freek van der Wart brons gepakt op de 1.000 meter. De Nederlander eindigde in Japan in de finale als derde achter de Russische winnaar Semen Jelistratov en de Hongaar Shaolin Liu. De shorttracker, die lid is van de IJsvereniging Zoetermeer, kwam weliswaar als vierde over de finish, maar schoof een plaats op na een straf voor de Canadees Charles Hamelin, die van de derde naar de vierde plaats werd teruggezet. Deze bronzen medaille is zijn tweede World Cup medaille; de eerste behaalde hij alweer 4 jaar geleden op de 500 meter in Moskou. Op de 500 meter in Nagoya kwam Freek tot de halve finale, waarin hij vierde werd; uiteindelijk werd hij zesde op deze afstand.

De Nederlandse shorttrackploeg met Freek behaalde bij de wereldbeker ook goud op de aflossing. Samen met Daan Breeuwsma, Dennis Visser en Sjinkie Knegt zetten ze weer een prachtig resultaat neer voor de Oranjeploeg. Sjinkie Knegt was andermaal de beslissende factor in de race van de Nederlanders; met een prachtige inhaalactie ging hij in de laatste ronde over de slotrijders van China en Canada heen. Het was de eerste wereldbekerzege dit seizoen voor de Nederlandse mannenploeg. Eerder was Oranje al tweede in Montreal. In het wereldbekerklassement zijn de Nederlandse mannen nu gestegen naar de tweede plaats achter China. Zie ook het NOS-videoverslag onder sportvideo’s: http://nos.nl/sport/

Yara van Kerkhof, ook lid van YVZ, eindigde op de 500 meter op een mooie 8e plaats. Het behalen van de halve finale was een uitstekende prestatie; jammer genoeg kwam ze net tekort voor de finale. In de B-finale werd ze vierde; op de 1500 meter behaalde ze de 19e plaats. Met de aflossingsploeg kwam Yara net tekort om de finale te halen; ze werden in de laatste ronde ingehaald . In de B-finale wonnen de dames met overmacht, zodat ze op de vijfde plaatse eindigden. In het klassement staan de dames nu ook op de vijfde plaats. De sterke Koreaanse damesploeg won de aflossing.
Komend weekend volgt weer een wereldbekerwedstrijd, maar nu in Shanghai, China.