Goud voor YVZ’ers Freek van der Wart en Koen Hakkenberg met relayploeg op World Cup shorttrack in Dresden

st1Freek van der Wart en Koen Hakkenberg van de IJsvereniging Zoetermeer hebben zondag met het Nederlands shorttrackteam bij de wereldbekerwedstrijd in Dresden het goud veroverd op de aflossing. Koen Hakkenberg deelde ook mee in de vreugde, omdat hij in de voorronde had deelgenomen aan de Nederlandse relayploeg. De Nederlandse ploeg, regerend wereldkampioen op dit onderdeel, hield in een zinderende finale de teams van Hongarije, China en Zuid-Korea achter zich. De Nederlandse mannen reden bijna de hele wedstrijd aan kop, maar moesten in de laatste ronden aanvallen van Hongarije, China en Korea afslaan. In de laatste ronde kon de ploeg Hongarije met miniem verschil verslaan. Sjinkie Knegt onderstreepte nog eens geweldig te kunnen finishen. Hij drukte zijn schaats net iets eerder over de streep dan de laatste Hongaarse schaatser. Het was de tweede wereldbekerzege dit seizoen voor de Nederlandse mannenploeg. Eerder was Oranje de sterkste in Seoul. In het wereldbekerklassement namen de Nederlandse mannen de leiding over van Zuid-Korea. De Koreanen eindigden in Dresden als vierde. Zie ook het NOS-videoverslag onder sportvideo’s: http://nos.nl/sport/.

Op de 500 meter eerder op de dag wist Freek de halve finale niet te bereiken. In een sterk bezette kwartfinale kwam Freek niet verder dan de derde plaats. Uiteindelijk werd hij als 11e geklasseerd op de 500 meter. In het wereldbekerklassement op de 500 meter staat Freek nu 13e. Koen kwam in Dresden uit op de 1500 meter, waar hij niet verder kwam dan de voorrondes. Yara van Kerkhof eindigde op de 1000 meter op een mooie 10e plaats en op de 1500 meter behaalde ze de 14e plaats. Me de aflossingsploeg haalde Yara tot grote verrassing ook de finale. De damesploeg kwam weer voor het eerst in actie op een World Cup en het bereiken van de finale was dan ook een prachtige prestatie. Hoewel de dames in de finale lange tijd op een 2e en medailleplaats reden, moesten ze in de laatste ronden toch Italië en Frankrijk voorbij laten gaan. Zij eindigden als vierde. De sterke Canadese damesploeg won de aflossing. In het weekend van 14 en 15 februari vindt de World Cup finale plaats in Erzurum in Turkije, waar zowel Yara, Freek als Koen weer in actie komen.