Voorbereiding buitenbaan van Tuylpark

Op het moment dat de temperaturen in nederland gaan dalen en over het nulpunt gaat, gaat menig hart sneller kloppen. De roes richting het natuurijs komt dichter bij en word sterker. Je ziet de sloten dicht vriezen en hoopt op nog een paar dagen goede vorst.

De vorst die was er wel en hield aan. Het ging alleen tussendoor sneeuwen. Sneeuw is erg slecht voor het ijs, zowel de aangroei van nieuw ijs als het behoud van het ijs dat er al ligt. Toch laten we ons bij deze vereniging niet door de natuur een richting op drijven. We zijn, met de hulp van een groot aantal vrijwilligers, afgelopen maandag begonnen met het prepareren van de kano-vijver van het van Tuylpark.

Maandag

Ondanks dat er een behoorlijke hoeveelheid sneeuw aanwezig was op de baan zijn we begonnen met het verwijderen van deze sneeuw van de baan. Uit metingen bleek dat het ijs aan de ene zijde van de lichten sterk genoeg was (ongeveer 10 centimeter), aan de andere zijde was de dikt meer rond de 3 à 4 centimeter. Er is op deze halve breedte een baan gemaakt waarbij de rechte stukken langer zijn dan een 400 meter baan, echter de bochten krapper. Het ene rechte stuk is van goede kwaliteit (vrij en goed hard), de andere zijde en de bocht zijn erg hobbelig.

Woensdag

Met de twee veegmachines en een schuifmachine van de vereniging is de ijspreparatie vervolgt. Het leek allemaal erg goed te gaan. De baan werd steeds beter. Ondanks de dooi (overdag meer dooi dan er in de nacht aan vroor) was het ijs nog goed begaanbaar. Al waren er wel wat natte stukken.

Het prepareren van het ijs nam echter een andere wending. De zwaarste van de drie machines ging, op een stuk dat nat en later bleek verzwakt en zacht was, in zijn geheel door het ijs heen. De berijder van de machine, Jos Westerman, reageerde zeer snel en is niet te water geraakt. Wel zijn er nog benen bij het verwijderen van de machine het wak in gegaan. De machine is inmiddels weer droog en werkt weer.

Donderdag

De derde avond op het ijs. De baan ziet er in zijn geheel weer hard uit. De zachte stukken zijn ingevroren. Het gat is ook weer dicht gevroren en weer berijdbaar door de lichte machines. Er staan vandaag twee doelen op het programma. Allereerst moeten de sneeuwduinen langs de baan (vooral aan de gras zijde) worden verwijderd. Hieronder is het ijs ‘opgewarmd’, hierdoor sta je daar in het water. Als we dit laten liggen en er komen meerdere mensen naast elkaar te staan zal het ijs niet sterk genoeg zijn. Na inspanningen van verschillende vrijwilligers is de sneeuw zo veel mogelijk verwijdert. We hopen dat het overige weer goed aanvriest zodat we een sterk ijslaag behouden.

Het tweede punt is de bobbelige bocht. De hobbelingen zijn zo sterk dat we besluiten de bocht bij te werken door er water op te spuiten. De groeven zouden hierdoor opgevuld moeten worden. Voordat we het licht uit doen zien we de eerste verbetering al, de ijslaag lijkt goed te groeien. Nu maar hopen op een avond goede vorst.

En verder…

Voor nu is de baan nog niet open gesteld voor publiek. De baan is nog niet veilig genoeg om met grote hoeveelheden mensen tegelijk te bereiden. Over een paar dagen vermoeden we dat dat wel het geval zal zijn. Onze eerste prioriteit is echter het organiseren van een kortebaan wedstrijd. Hiervoor hebben we een rechtstuk van 140 meter nodig van goede kwaliteit. Als we de bobbelige bocht strak krijgen kunnen we aan het begin van volgende week een kortebaan wedstrijd organiseren. Wanneer we naar het weerbericht kijken lijkt het tot in ieder geval dan goed te vriezen.

Wij hopen in ieder geval dat we de wedstrijd kunnen organiseren. Hierna zullen we waarschijnlijk de baan openstellen voor publiek. Om dit alles voor elkaar te krijgen hebben we de medewerking nodig van meerdere vrijwilligers. Ben jij in de mogelijkheid om mee te helpen, geef je dan op bij de coördinator natuurlijs via algemenezaken@yvz.nl.

We hopen jullie allemaal binnenkort te kunnen verwelkomen op de natuurijsbaan, wij doen er in ieder geval alles aan!

Onze sponsoren: