De eerste landelijke marathons van Bart en Hans

Landelijk rijden Bart Hakkenberg en Hans van der Eeckhout respectivelijk bij de Top divisie en de 1e divisie. Bart zit in het team “Payroll Group” en Hans in het team “Goesting/BTB Riedas”. De heren hebben ondertussen al een openingswedtrijd in Deventer (8 oktober) en 2 KPN cup marathons gehad in respectievelijk Amsterdam (15 oktober) en Heerenveen (22 oktober).

Tijdens de openingswedstrijd in Deventer is Bart tijdens de Top divisie wedstrijd naar een mooie 16e plaats gereden en Hans bij de 1e divisie naar een mooie 11e plaats.

In Amsterdam is traditioneel de opening van de (KPN) marathon cup wedstrijden. Bart reed hier een sterke finale door aansluiting te vinden bij een kopgroep. In de slotfase kreeg het publiek een prachtig schouwspel te zien, waarbij het peloton verwoedde pogingen deed om de kopgroep te achterhalen. Dit lukte uiteindelijk niet en drie man wisten zelfs nog net een ronde te pakken op het peloton, waarbij de BAM-formatie opviel door perfect tactisch werk, o.a. Bob de Jong zich terug liet zakken om zijn ploegmaat en uiteindelijke winnaar Jorrit Bergsma op te halen. Nadat het peloton de bel kreeg om af te sprinten, moest Bart het gevecht nog aan gaan voor de 4e plaats. De verwarring was compleet, door de onoverzichtelijke finale. Ook bij de jury. Zo sprintte Bart bij het horen van de bel af en dacht hij dat hij zo 6e was geworden. Helaas bleek dit niet te kloppen en moest de groep later afsprinten. Het vervelende gevolg; Bart 13e. (bron: http://www.marathonskaatsen.nl/ = de site van Bart zijn team). Bij de 1e divisie reed Hans naar een 29e plaats. Na afloop was er een grote discussie daar top divisie rijders (die ook in 1e divisie mogen rijden) de wedstrijd teveel hadden beïnvloed in de ogen van de 1e divisie rijders, ook Hans zag hierdoor een ontsnapping mislukken. Deze discussie is echter nog niet opgelost daar de bond blijft bij de huidige opzet (5e rijders van top divisie ploegen mogen bij 1e divisie starten).

In Heerenveen was de 2e KPN cup marathon, Bart reed hier naar een 31e plaats in de top divisie. Bij de 1e divisie kwam niemand rond in een zware, snelle koers, waar gemiddeld over 100 ronden 32.2 werd gereden. Het kwam aan op een massasprint. Hans sloop 15 ronden voor het einde van de wedstrijd al een beetje naar voren en zaten met nog een aantal ronden te gaan rond de 20e positie. Hans kon uiteindelijk nog een aantal plaatsen goedmaken en werd 5e in de peleton sprint, waar er nog 3 in de laatste 10 ronden ontsnapten, een mooie 8e plaats dus!