Oliver Sundberg wint eerste schaatsmarathon

Zoetermeer – Afgelopen weekend was op de Uithof in Den Haag de seizoenstart voor de gewestelijke marathoncompetitie. Van IJsvereniging Zoetermeer (YVZ) kwamen weer verschillende deelnemers in verschillende categorie?n aan de start. Bij de heren 1 kwamen Remco de Mik, Eddie Turfboer en het nieuwe YVZ-lid Oliver Sundberg aan de start.

Oliver komt uit Denemarken, waar hij veel heeft geskeelerd en studeert in Delft. Het was een wedstrijd waarin Remco al snel weer demarreerde uit het peloton in een poging een ronde voorsprong te nemen. Helaas moest hij deze poging, waarin hij gesteund werd door Oliver, na enkele ronden staken. Halverwege de wedstrijd over 45 ronden wist een kopgroep van vier, met opnieuw Oliver Sundberg, een ronde voorsprong te pakken. Remco en Eddie bleven daarachter in het peloton goed meedoen. De eindsprint van het peloton werd door Remco de Mik gewonnen, waardoor hij als vijfde eindigde. Eddie eindigde als veertiende. Daarna reden de vier koplopers nog drie extra ronden. In de laatste spannende ronde wist Oliver weg te rijden van zijn medekoplopers en behaalde zo zijn eerste marathonoverwinning in zijn prille schaatscarri?re. Tenslotte kwamen ook de veteranen van YVZ nog in actie. Bij de veteranen 1 behaalde Peter Fakkeldij een mooie 17e plaats in het sterke deelnemersveld. Bij de veteranen 2 wisten Nico Woldendorp, Hilbert Dekker en Peter van der Wart zich in het grote peloton te handhaven. Nico miste op een haar na een podiumplaats en werd vierde. Hilbert en Peter eindigden respectievelijk als 17e en 20e. In een speciale openingsmarathon met landelijke A en B-rijders op vrijdagavond wist Bart Hakkenberg de zware wedstrijd over 75 ronden af te sluiten met een mooie 10e plaats. De volgende gewestelijke marathon vindt plaats op vrijdag 21 oktober.