Zuid Hollands kampioenschap marathon

Op zondag 20 november was het Zuid-Hollands kampioenschap marathonschaatsen. Met aan de start pupillen, junioren, dames, senioren en masters van de YVZ.

De pupillen reden als eerste, bij de dames pupillen stond Gera Zonneveld aan de start. Gera reed een goede wedstrijd en was constant voorin te vinden. Ze zat in de finale nog steeds voorin het peloton en kwam bij de eerst 3 het laatste rechte stuk op rijden. Helaas reden daar nog 3 dames voorbij waardoor ze uiteindelijk 6e was. Bij de heren pupillen stonden Jasper Kettenis, Thomas Hoogendoorn, Bas van Belle, Sander Hoogendoorn en David ten Cate aan de start. Jasper reed een goede wedstrijd en was in de finale goed voorin te vinden. Hij kwam als eerste het laatste rechte stuk op rijden, maar helaas reed hier nog 1 rijder hem voorbij waardoor hij knap 2e werd. Jasper baalde toch nog een beetje, want hij vertelde dat een misslag op het laatste rechte stuk had hem de overwinning gekost. Thomas reed naar een zeer knappe 4e plaats, Bas was 9e, Sander 14e en David 15e.

Jasper op het podium

Bij de dames junioren stonden Danielle Hoogendoorn, Leeyen Harteveld en Trude Zonneveld aan de start. In de loze ronde (ronde voor de start) kwam Trude helaas ten val, helaas wist ze niet dat je in de loze ronde dan mag wachten op het peloton om vervolgens achterin het peloton weer aan te sluiten. Gelukkig riep de jury al snel om dat ze even mocht wachten, waardoor ze alsnog weer netjes in het peloton zat. Leeyen was ondertussen in de aanval voorin het peloton, helaas ging het tempo van haar mede vluchters haar iets te hard en ze moest lossen. Danielle had ondertussen achterstand opgelopen en finishte als 20e, nog voor Leeyen die helemaal stuk zat en als 24e finishte. Trude kon tot in de finale het peloton volgen, maar ze moest het peloton helaas in de laatste ronde laten gaan. Ze finishte op een mooie 17e plaats. Bij de junioren heren reed Victor Pak mee, hij finishte op een 20e plaats.

Bij de dames deed Michelle de Bruin mee. Michelle reed en goede wedstrijd en heeft met een kopgroep het peloton op een rondje gezet. Helaas kon ze de kopgroep op een gegeven moment niet meer volgen. Uiteindelijk was Michelle 8e. Bij de heren senioren reden Remco de Mik en Hans van den Eeckhout mee. Hans reed aan het begin van de wedstrijd zeer alert en zat mooi achter Joos Juffermans toen deze aanzette voor zijn beslissende demarrage. Hans en alle anderen kon hem helaas niet volgen waardoor Joost een ronde pakte en won. Remco kon ondertussen door inspanningen een dag eerder (strandrace) de wedstrijd helaas niet uitrijden. Hans reed uiteindelijk in de massasprint naar een mooie 4e plaats. Bij de veteranen reed Peter Fakkeldij mee, Peter is in het peloton gefinisht op een mooie 17e plaats