Zuid-Hollands Marathonkampioenschap voor pupil Casper Pak

Zoetermeer – Afgelopen zondagavond werd op de Uithof het Zuid-Hollands Kampioenschap Marathonschaatsen verreden. Alle categorie?n van pupillen, junioren tot en met de veteranen kwamen hier aan de start. Bij de groep heren senioren kwam een sterk deelnemersveld in actie voor 75 ronden met enkele landelijke A en B-rijders. Bart Hakkenberg, die dit jaar als landelijk B-rijder meedoet in de marathonploeg van Groene Hart Sport, en Eddy Turfboer kwamen aan de start voor YVZ.

Na ongeveer 15 ronden pakten de landelijke rijders Kurt Wubben en Jaap Smit een rondje. Ook Bart wist een rondje voorsprong te pakken op het peloton. Uiteindelijk blijft er een kopgroep van ongeveer 10 man bij elkaar, die ondanks diverse aanvallen en demarrages bij elkaar blijft. In de eindsprint weet Bart een prima derde plaats te veroveren. Eddy Turfboer blijft lange tijd in het peloton en rijdt maar een verdienstelijke 11e plaats. De titel ging naar landelijke A-rijder Kurt Wubben Van de IJsvereniging Zoetermeer kwamen ook 9 pupillen aan de start, die goed voorin de wedstrijd meereden. De opgedane ervaringen in de kleine marathons in de Silverdome kwamen nu goed van pas. Zowel bij de meisjes als bij de jongens pupillen wisten IJVZ’ers medailles te behalen. Bij de jongens pupillen wist Casper Pak overtuigend Zuid-Hollands kampioen te worden. In de wedstrijd over 8 ronden bleef het peloton grotendeels bij elkaar, met in de loop van de wedstrijd afvallers na verschillende versnellingen. In de laatste ronde demarreert Casper en wint met overmacht. Kelvin van Ham wordt knap derde in de achtervolgende groep en Kai Smit, die in het begin gevallen was, eindigt nog netjes als zevende. Bij de meisjes pupillen werd er vooral in een gesloten peloton gereden. Verschillende aanvalletjes werden weer dichtgereden. In de eindsprint reed Dani?lle Vrolijk naar een uitstekende derde plaats. Nina van Tol werd zevende, Charlotte Kors en Julia Berentschot eindigden als achtste en negende. Joce Buis en Loys Vermeijde moesten de kopgroep laten gaan en eindigden als 15e en 17e. Bij de jongens junioren werd een spannende wedstrijd over 25 ronden gereden. Cas Retel heeft veel kopwerk gedaan en gaatjes dicht gereden en Hans van Druenen reed aktief en allert mee. In de eindsprint werd Hans vijfde en Cas Retel zesde. Django Buijs werd 10e, Axel Smit 18e en Lennart van Tol 20e. Bij de meisjes junioren kwamen Lucy Retel en Sonja Uittenbogaard aan de start. Sonja eindigde als achtste en Lucy moest helaas voortijdig stoppen. Bij de veteranen wist Peter Fakkeldij in een breed veld van ruim 50 veteranen een mooie prestatie neer te zetten door als 18e te eindigen. Op de vrijdagavond daarvoor werd op de Uithof in Den Haag ook nog de derde marathonwedstrijd verreden voor de Ooms Sport Cup, de gewestelijke marathoncompetitie. Bij de veteranen 2 wist Nico Woldendorp zich voorin in het grote peloton te handhaven en reed in de eindsprint knap naar de derde plaats.

Op het podium bij de pupillen met Casper Pak (midden): eerste plaats op het Zuid-Hollands marathonkampioenschap bij de pupillen en Kelvin van Ham (rechts), derde plaats.