Yara van Kerkhof en Freek van der Wart Nederlands kampioen shorttrack

Afgelopen weekend werd in IJssportcentrum Tilburg het Nederlands Kampioenschap shorttrack verreden.  Ondanks de afwezigheid van een aantal Olympia-gangers zorgden de aanwezige shorttrackers voor een spannend toernooi. Grote vraag was of de aanstormende jeugd het de Nationale selectieleden moeilijk zou maken.

Bij de heren senioren was dat niet het geval. Alle podiumplaatsen waren voor de Zoetermeerse leden van de nationale selectie. Freek van der Wart mocht na twee overwinningen op de 1500- en 500 meter en het zilver op de 1000 meter op de hoogste trede gaan staan. Ingmar van Riel wist na een valse start (diskwalificatie op de 1500 meter) zijn achterstand goed te maken. Tweede plaatsen op de 500 en 3000 meter en een derde op de 1000 meter waren goed voor het zilver in het algemeen klassement. Rudy Koek won het brons door een overwinning op de 1000 meter en een derde plaats op de 1500 meter. Koen Hakkenberg zal dit kampioenschap snel willen vergeten. Diskwalificaties, een val en botte schaatsen verpestten zijn podium-aspiraties. Koen werd dertiende.

Bij de dames senioren won Yara van Kerkhof met grote overmacht de Nederlandse titel. De 19-jarige Yara won overtuigend alle vier de afstanden en troefde de leden van de nationale selectie af. Op de 3000 meter verbeterde Yara haar persoonlijk record met maar liefst 20 seconden tot 5.17,315. Junior A Rosalie Huisman kon in dat geweld goed meekomen. Met een derde plaats op de 500 meter en een tweede op de 1000 meter veroverde zij het brons. Op de 500 meter verbeterde Rosalie haar persoonlijk record tot 47,004. De grens van 46,999 blijkt moeilijk te doorbreken! Rosalie werd in het klassement van de junioren A Nederlands kampioen.

Bij de aflossingsraces veroverde het herenteam van YVZ de gouden medaille. Freek, Rudy, Koen en Ingmar waren het sterke team van Friesland de baas. Zo konden alle Zoetermeerse shorttrackers met minstens één medaille uit Tilburg vertrekken. Bovendien bemachtigden de shorttrackers van YVZ maar liefst vijf van de zes podiumplaatsen bij de senioren waarbij natuurlijk ook de twee gouden medailles!!

Gepubliceerd: zondag 28 februari 2010
Bron: KNSB
Tilburg (KNSB) – Tijdens de Nederlandse Kampioenschappen shorttrack die in het IJssportcentrum Tilburg werden verreden behaalden Zoetermeerse shorttrackers het meeste eremetaal. Maar liefst vijf van de zes medailles bij de senioren kwamen bij de shorttrackers van YVZ terecht!Freek van der Wart werd bij de heren senioren Nederlands kampioen voor Ingmar van Riel en Rudy Koek. Deze drie ereplaatsen waren allemaal voor leden van IJsvereniging Zoetermeer. Van der Wart wist zijn kampioenschap te behalen door twee gouden medailles op de 1500 en 500 meter en een zilveren op de 1000 meter.

Yara van Kerkhof was oppermachtig bij de dames senioren met winst op alle afstanden. Haar voorsprong op de nummer twee Jessica Ausma en de nummer drie Rosalie Huisman was groot. Nederlands kampioen Yara van Kerkhof verbeterde tevens haar persoonlijk record op de 3000 meter met maar liefst 20 seconden.

Rosalie Huisman behaalde ook het kampioenschap bij de A-junioren. Bij de heren A-junioren werd Christiaan Bokkerink Nederlands kampioen.